Van Juanda Airport Surabaya naar Airport Ngurah Rai – Indonesië

Bali

Bali, ik had er al heel veel over gehoord, gelezen en gedroomd! En nu was het dan zo ver. Na de drukke en volgebouwde steden op Java zouden wij gaan genieten van meer groen en rust op het eiland Bali!

Uber/Go Jek niet toegestaan!

Het eerste wat voor ons heel erg wennen was, was het feit dat Uber/Go Jek etc. niet is toegestaan op Bali. Wij hebben toch via Go Jek een taxi kunnen regelen. Onze taxichauffeur, een goed Engelssprekende man, vertelde ons dat Uber/Go Jek hier eigenlijk verboden zijn omdat anders de taxichauffeurs vanuit taxibedrijven geen kans meer hebben om geld te verdienen. Hij gaf zelfs aan dat er Uber/Go Jek drivers zijn die al menig keer problemen hebben gehad met de lokale taxichauffeurs. Achteraf gezien hadden wij misschien ook beter een “normale” taxi kunnen pakken maar het was zo’n leuke rit dat ik er geen spijt van heb gehad. Onze taxichauffeur kon heel goed Engels en vertelde ons veel over de cultuur, gewoontes en meer waardoor de rit naar Ubud voorbij vloog.

Ubud

Ubud staat eigenlijk bekend om het culturele hart van Bali en vormt tegelijkertijd ook het centrum van het eiland. In Ubud kun je genieten van kunst, cultuur en yoga. Het plaatsje biedt veel leuke winkeltjes en fijne restaurantjes. Daarnaast is het hier ontzettend groen! Als je ook maar een zijstraat van het “drukkere” centrum in loopt/rijdt dan stuit je letterlijk direct op mooie rijstvelden.

Fietsen in Ubud

Het is Ubud heel makkelijk om een fiets te huren en de stad te verkennen! Wij huurden twee fietsen en stippelden onze route uit voor deze dag. Het voordeel van het huren van een fiets is dat je ook op plekken komt waar je anders niet zou komen! Met meer dan 30graden op de fiets was het behoorlijk zweten maar het fietsen zelf was prima te doen. Ubud is prachtig groen, we zagen overal rijstvelden, palmbomen, mooie offers langs de weg en tempels. Prachtig mooi.

Tengenungan waterval

De eerste stop in onze fietstocht was de Tengenungan waterval. Deze schitterende waterval is wat minder drukbezocht, je kunt er een duik nemen en ook nog naar boven klimmen om de waterval van bovenaf te bewonderen. Je moet kaartjes kopen en na een wandeling van om en nabij 10 minuten kom je uit bij de waterval. Het is er echt prachtig. Wij hebben even snel een “duik” genomen en zijn ook nog naar boven gewandeld. Je moet echter, als je naar boven wilt, nog een kaartje kopen halverwege de weg naar boven.

De Tegenungan waterval
// De Tegenungan waterval //
De Goa Gajah

De volgende stop was de Goa Gajah, ook wel bekend als de Elephant Cave. Goa Gajah is een archeologisch belangrijke hindoetempel. De geschiedenis achter de naam van deze tempel is niet bevestigd. Via een donker gapende mond betreden wij de grot. De grot zelf is niet heel spectaculair en erg klein vanbinnen. Van buiten is deze tempel erg mooi en indrukwekkend.

Goa Gajah tempel
// De Goa Gajah tempel //

Bij de tempel is er ook een mogelijkheid om jezelf te wassen in heilig water en rond te lopen in een tuin. De hele omgeving is erg mooi, zelfs sprookjesachtig. Het was mij betreft dus zeker de moeite waard om deze tempel te bezoeken. Let op, je moet hier wel een omslagdoek dragen.

De omgeving van de Goa Gajah tempel
// De omgeving van de Goa Gajah tempel //
// Spot de libel //
Rijstvelden, palmbomen en tempels

Naast de waterval en de Goa Gajah hebben we voornamelijk rondgefietst. Ik vond het heerlijk om de tijd te hebben en te nemen om langs allerlei rijstvelden en palmbomen te fietsen. We zijn ook zo af en toe gestopt om gewoon even te genieten van het uitzicht. Het fietsen door Ubud zelf is écht prachtig. Ieder huis is wel voorzien van een tempel, beelden en versieringen.

Ganesha
// Ganesha //
Mooie huizen voorzien van tempels
// Een mooi huis met tempel //

With Locals

Als kerstcadeau had ik een bon gekregen van With Locals. Via de website/ app van With Locals is het mogelijk om met lokale mensen ervaringen op te doen. Je kunt ervoor kiezen om iets actiefs te ondernemen of je kunt kiezen om ervaring op te doen met de eet- en/of kookgewoontes. Wij kozen voor een cooking class.

Local Market

Onze local kwam ons ophalen en met hem, en twee andere gasten, reden we naar de lokale markt, ver weg van het toerisme. Iedere dag start deze markt om 04:00 met allerlei producten die de avond ervoor vers geplukt zijn! Na rondgelopen te hebben over de markt zijn we de auto ingestapt en gereden naar de rijstvelden.

Lokale markt in Ubud
// Fruit op de lokale markt in Ubud //
Lokale markt in Ubud
// Verse vis op de lokale markt in Ubud //
Rijstvelden

We kregen uitleg over het zaaien en oogsten van de rijst. De rijst, welke hier verbouwd wordt, kost 3 maanden om uit te groeien tot de rijstplanten waar de werkers, in de velden, de rijst vervolgens letterlijk van afslaan. Deze rijst wordt daarna in grote zakken gedaan en worden vervolgens opgehaald om verkocht te worden.

Rijstvelden in Ubud
// Rijstvelden in Ubud //
Indonesiërs aan het werk in de rijstvelden van Ubud
// Indonesiërs aan het werk in de rijstvelden van Ubud //

In de rijstvelden liepen veel eenden rond. De eenden houden de velden schoon, zij eten de restjes van de gekapte rijst op. Daarnaast eten zij ongedierte op, leggen ze eieren en is eend een van de Balinese delicatessen. Dit is een mooie win-win situatie dus!

Eenden in de rijstvelden van Ubud
// Eenden in de rijstvelden van Ubud //
De Airbnb van Putu

Putu, onze local van deze dag, liet ons naast de lokale markt en rijstvelden ook zijn familiehuis en -tuin zien. Daarbij vertelde hij over de vele rituelen die zij hebben. Nadat we dit allemaal aanschouwd hadden namen we nog een kijkje bij de Airbnb van Putu. Een sprookjesachtige plek met een infinity pool en uitzicht op de rijstvelden. Na het zien van deze mooie plek zijn we terug gewandeld naar de plek waar wij de cooking class gevolgd hebben.

De Airbnb van Putu
// Het oogverblindende uitzicht vanuit de Airbnb //
Sambal, maishapjes en nasi

Tijdens de cooking class hebben wij enorm genoten van het werken met alle verse ingrediënten van de markt en uit de tuin van Putu. We hebben heel veel eten leren bereiden. Aan het einde van de cooking class hebben we de recepten gekregen en daarnaast hebben we ook nog offer schaaltjes leren maken.

Alle ingrediënten om sambal te maken
// Alle ingrediënten om sambal te maken //
Resultaat van de cooking class in Ubud
// Een deel van het resultaat van de cooking class //

Monkey forest

Na de cooking class werden wij afgezet bij Monkey Forest. Monkey Forest is een bos, midden in de stad, waar allemaal apen leven. In eerste instantie heel schattig (die kleine baby aapjes), maar niet zo schattig meer als ze je onverwachts verrassen door via je been even omhoog te klimmen en in je nek te gaan zitten.

Het was leuk en tegelijkertijd ook spannend. Een tip, deze apen zijn echte boefjes! Alles wat los en vast zit pakken ze en vooral als het gaat om drinken/eten. Neem dus geen etens- en/of drinkwaren mee naar Monkey Forest. Mocht je de dieren toch iets te eten willen geven dan kun je ze het beste pelpinda’s geven. De reden daarvoor is dat de apen er langer over doen om de pinda uit de schil te krijgen, dit houdt ze bezig en zorgt ervoor dat ze niet direct meer eten van je willen. Als je ze bananen geeft kunnen ze agressief raken door de snelle hap en de honger naar meer!

Monkey Forest Ubud
// Een baby aapje in Monkey Forest //

Eten en drinken in Ubud

Wat ik in ieder geval weet is dat ik de Indonesische keuken nog meer ben gaan waarderen. Echter bood Ubud ons ook de gelegenheid om ’s avonds iets anders te eten. Daar hebben wij dan ook zeer zeker van genoten.

PiriPiri

De eerste avond hebben wij gegeten bij PiriPiri, een heerlijk eettentje. Ze waren aan het barbecueën. Het rook zo goed dat we om een tafeltje voor twee vroegen, een heerlijke Bintang hebben gedronken en hebben genoten van een mixed grill! Onze buiken hebben wij helemaal rond gegeten. Het is zeker een aanrader om hier een hapje te gaan eten.

Sushi

De eerste avond aten wij bij PiriPiri. Naast PiriPiri zit Terasi sushi & asian kitchen waar je heerlijk sushi kunt eten. De tweede avond hadden wij onze zinnen hierop gezet en hebben wij heerlijk genoten van sushi.

Verse kokosnoot

Iets wat je sowieso geproefd moet hebben is een verse kokosnoot. Je hebt “young coconuts” en “old coconuts”. De jonge varianten zijn de meer groene kokosnoten vol met heerlijk kokoswater. De oude kokosnoten zijn de bruine “harige” kokosnoten die voornamelijk gebruikt worden voor de kokosrasp.

Een "young coconut" met heerlijk vers kokoswater
// Een “young coconut” met heerlijk vers kokoswater //

Bintang

Mocht je behoeften hebben aan een lekker, meestal ijskoud, biertje bestel dan een Bintang. Bintang heeft zeker iets weg van Heineken ook qua fles. Je hebt de normale Bintang biertjes maar de radler variant is ook erg lekker. Ik zou zeggen… Proost!

Bintang bier in Indonesië
// Bintang bier in Indonesië //

We zijn de laatste dag in Ubud in de middag naar Sanur vertrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.