Een prachtige stad – Praag

Oké, het is eigenlijk al wel een paar jaar geleden, te lang als je het mij vraagt, maar over deze prachtige stad kan ik blijven schrijven. Over welke prachtige stad ik heb het? Praag! Een jaar of 3 geleden mocht ik, als cadeautje, samen met mijn vriend drie dagen deze stad verkennen. En dat was fantastisch. Wij hebben in de drie dagen dat wij er waren onwijs veel gezien en gedaan. 

Praag is op zichzelf al een prachtige stad. De hele stad staat vol met prachtige gebouwen, gekleurde huizen en heeft mooie grote pleinen. Je vindt er ook meerdere kerken en musea. Er is hier zoveel te zien dat de camera overuren aan het draaien was. Voor mijn gevoel heb ik ieder huis, beeld en plein op de foto gezet. Ondanks dat wij onze dagen behoorlijke vol hadden gepland met (culturele) bezienswaardigheden hadden we ook nog genoeg tijd overgelaten voor een hapje en drankje in deze stad. Want dat mag natuurlijk niet overgeslagen worden! Over wat je allemaal kunt gaan zien en doen in Praag vertel ik je hieronder graag meer…

// Het straatbeeld in Praag //

Heel veel must-sees

Praag is op zichzelf al een prachtige stad. De hele stad staat vol met prachtige gebouwen, gekleurde huizen en heeft mooie grote pleinen. Je vindt er ook meerdere kerken en musea. Er is hier zoveel te zien dat onze camera overuren aan het draaien was. Voor mijn gevoel hebben we bijna ieder, huis, beeld en plein wel op de foto gezet. Omdat er zoveel must-sees zijn zal je toch keuzes moeten maken. Ondanks dat wij onze dagen behoorlijke vol hadden gepland met (culturele) bezienswaardigheden hadden we ook nog genoeg tijd overgelaten voor een hapje en drankje in deze stad. Want dat mag natuurlijk niet overgeslagen worden!

Apple museum

Via een website stuitte ik, voor we naar Praag gingen, op het Apple museum. Het museum in Praag is gevestigd in Praag 1, het oude(re) gedeelte van de stad. Je kunt het museum tussen 10:00 uur in de ochtend en 22:00 uur in de avond bezoeken. Wat je terugvindt in het museum? De grootste verzameling aan Apple-producten. Naast bekende accessoires vind je er ook onbekende accessoires. Zo is er bijvoorbeeld een camera van Apple welke wordt getoond die nooit op de markt is gebracht.

// Een oude Macintosh //

Als jij ook maar een beetje liefde voelt voor de producten van Apple dan is dit museum al een aanrader. De impact welke Apple heeft tot op de dag van vandaag wordt eigenlijk pas duidelijk in dit museum. Maar waar zou Apple zijn zonder de man Steve Jobs? Steve staat dan ook centraal in dit museum. Je ontdekt hier onder andere pagina’s uit Steve zijn jaarboek en herinneringen uit zijn tijd bij NeXT en Pixar. Ook voorwerpen uit zijn jeugd worden getoond. Heb jij honger gekregen van het rondje door het museum? Dan kun jij, net als Steve dat graag deed, genieten van raw veganistisch eten. 

Karelsbrug

De niet te missen brug in Praag is natuurlijk de Karelsbrug. De Karelsbrug, over de Moldau, is de bekendste brug van Praag. Je kunt de brug enkel en alleen te voet oversteken. En het is er hoe dan ook altijd druk.
De brug dankt zijn naam aan keizer Karel IV. Deze keizer gaf namelijk in 1357 de opdracht om deze brug te bouwen. De keizer zelf legde persoonlijk de eerste steen waarmee de bouw van de brug werd geopend.
Tot 1870 werd deze brug ‘de stenen brug’ genoemd, pas daarna kreeg hij de naam Karelsbrug.

// Een van de vele beelden op de brug //

Je loopt vanuit de oude stad onder een gotische toren door de brug op. Aan de andere kant van de brug staat er geen toren. In totaal is de brug, aan weerszijden, voorzien van 30 beelden. Als je de brug over bent gestoken, vanuit de oude stad, vind je aan de rechterkant een leuk tentje genaamd Roesel. Zeker de moeite waard voor een bezoek!

De Lennon Muur

Je vindt de Lennon Muur op om en nabij 5 minuten lopen van de Karelsbrug. De muur bevindt zich in de wijk Malá Strana. Nadat John Lennon werd vermoord stond de muur symbool voor vrijheid. De muur werd voorzien van allerlei kunstwerken en teksten.

// Kunst op de John Lennon muur //

Op deze manier brachten mensen een eerbetoon aan John Lennon. Omdat dit gebeurde onder het communistische regime werd de muur een symbool van vrijheid. En tegelijkertijd een symbool tegen het communisme. Toen de Fluwelen Revolutie in 1989 tot zijn einde kwam werd de muur een toeristische attractie. Wij zijn de muur gaan bekijken en vinden vooral de betekenis die erachter zit heel mooi.

// De muur is voorzien van veel graffiti //

Hradčany plein

Vanaf de John Lennon muur kun je gemakkelijk doorlopen naar het Hradčany plein. Je moet een aantal trappen op maar vervolgens kun je genieten van heel veel moois. Hradčany is het grootste burcht-gebied van de wereld. Binnen deze burcht vind je onder andere het Koninklijk Paleis van Praag, het Lobkowiczpaleis, de Sint-Vituskathedraal, het Gouden Straatje en meer moois terug. Wij hebben vol bewondering gekeken naar het Koninklijk Paleis van Praag met zijn bewakers voor de poort. 

Wij hadden al onwijs veel gezien en besloten daarom gewoon wat rond te wandelen. Wil je hier alles op je gemak kunnen bekijken? Neem hier dan zeker de tijd voor! Er valt meer dan genoeg moois te ontdekken en zien.

Het Oude Stadsplein

Ons hotel was vlak bij het oude stadsplein. Dat was heel fijn aangezien er op het oude stadsplein al heel veel bijzonders te zien is. Het oude stadsplein, Staromestske Namesti, was vroeger het handelscentrum van de stad. Op het plein werd zowel de markt gehouden als dat er doodvonnissen voltrokken werden. Als je even wilt genieten op een terras dan ben je op het oude stadsplein aan het juiste adres. Aan het plein zitten heel veel leuke tentjes gevestigd. De huizen rondom het plein zijn prachtig.

// Het oude stadsplein met de Astronomische klok in de steigers //

Daarnaast bevinden zich hier twee kerken: de Sint-Nicolaaskerk en de Týnkerk. Waar heel veel toeristen ook voor komen is de beroemde Astronomische klok. Deze klok geeft niet alleen de tijd maar ook de dagen en de maanstand aan. De Astronomische klok in Praag is de enige in de wereld die nog steeds werkt en dateert uit 1401. Echter stond de klok tijdens ons bezoek helaas in de steigers.

De Joodse wijk

Vanaf het Oude Stadsplein wandel je, in ongeveer 10 minuten, naar de Joodse Wijk. Het is prachtig om rond te kunnen lopen door Josefov, de Joodse wijk van Praag. Wij kochten een kaartje waarmee wij verschillende synagogen en ook de Joods begraafplaats konden bezoeken.

// Prachtig is deze synagoge in de Joodse wijk //

De Joodse begraafplaats heeft heel veel indruk gemaakt. Er staan op de begraafplaats heel veel scheve en ook verweerde grafzerken. Het zijn er zoveel dat je het bijna niet kunt geloven dat daar zoveel mensen begraven liggen. Je kunt je in de Joodse wijk, met alles wat er te zien is, zeker een halve middag vermaken. Wij hebben uiteindelijk de Maisel Synagogue, Pinkas Synagogue, Old Jewish Cemetery, Klausen Synagogue, Ceremonial Hall en de Spanish Synagogue bezocht.

De Petrin heuvel

Mocht je van een stevige wandeling houden… dan kun je over de Petrin heuvel wandelen. Je kunt bovenaan de heuvel ook nog de Petrin toren beklimmen. Deze toren is voorzien van in totaal 299 treden. Je moet je dus bovenaan de heuvel nog even klaar maken voor een behoorlijke klim. Maar… als je eenmaal naar boven bent geklommen word je beloond met een prachtig uitzicht over Praag. Zorg ervoor dat je de toren beklimt op een heldere dag, dan kun je heel ver over Praag uitkijken! Je kunt eventueel nog tickets kopen voor Mirror Maze. Een gebouw met enkel en alleen spiegels naast de Petrin toren. In dit doolhof van spiegels kun je voornamelijk grappige foto’s maken! 

U Luzickeho seminare

Dit is de smalste straat in Praag. De straat is nog geen 70 centimeter breed, de op een na smalste straat in de wereld! Deze straat ligt vlakbij de Karelsbrug. Als je door het straatje heen wilt lopen moet je eerst op de knop drukken van het voetgangersstoplicht. Een stoplicht? Ja want dat stoplicht is nodig om ervoor te zorgen dat niet twee mensen tegelijkertijd de straat inlopen. Je kunt de ander namelijk niet passeren omdat het straatje daarvoor veeeeel te smal is.

// Het smalste straatje in Praag //

Het dansende huis

In de wijk Nové Město, staat het Dansende Huis. Het is een grappig gebouw waar je toch even langs moet lopen als je in Praag bent. Het bouwsel bestaat uit twee gebouwen die je doen denken aan een danspaar. Het pand is vernoemd naar het bekende dansduo Fred Astaire en Ginger Rogers en heet daarom ook ‘Ginger en Fred’.

// Het dansende huis //

Het biermuseum

In de binnenstad, dichtbij Fat Cat Brewery & Pub, vind je een biermuseum. Het zogenaamde Beermuseum vind je aan Husova 7 in Prague 1. Het is zeker leuk om het biermuseum te bezoeken. Nadat je door het museum hebt gewandeld kun je vier verschillende soorten bier proeven. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een biertje in een fles te tappen als souvenir.

Jazz Republic

Ben jij ook zo’n jazz fan? Dan is Praag the place to be. Er zitten genoeg jazzclubs in deze stad. Op weg naar een van de jazzclubs bovenaan ons lijstje liepen wij voorbij Jazz Republic. Dat leek ons zo’n leuke tent dat we besloten niet verder te wandelen.  De entree was (deze avond) gratis en de meeste stoelen waren al gereserveerd. Helemaal achterin de zaal was er nog een plaatsje voor twee vrij. Wij namen plaats in de fijne stoelen en hebben vanuit daar twee uur lang genoten van live jazzmuziek en lekkere biertjes. De jazzclub vind je aan Jilská 1 a in Prague 1.

// Jazzclub Republic //

Trams

In Praag vind je felrood gekleurde trams. Je koopt een kaartje en kunt vervolgens een rondje meerijden door de stad. Mocht je alle bezienswaardigheden willen bekijken dan kun je het beste kiezen voor tramlijn 22! Je kunt al een enkeltje kopen voor ongeveer €1.20. Wil je vaker gebruik maken van de tram? Koop dan een 24-uurs of 72-uurs kaartje.

// Een van de vele trams in Praag //

Zoals je kunt lezen zijn er onwijs veel dingen te zien en te doen in Praag. Dat maakt uiteraard ook hongerig en dorstig. Mocht je dus nog op zoek zijn naar tips omtrent leuke tentjes waar je kunt eten en drinken in Praag, lees dan snel verder. Ik wens je alvast veel plezier met het ontdekken van het prachtige Praag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.