Viktor&Rolf: Kunsthal Rotterdam

Het is en blijft een van mijn favoriete designer/kunst duo’s. Wie? Viktor&Rolf, uiteraard!
Het Amsterdamse modehuis Viktor&Rolf bestond, in 2018, vijfentwintig jaar en dat werd gevierd met een expositie in de Kunsthal in Rotterdam. Ook werd er een prachtig boek uitgebracht. 2018 is uiteraard alweer een tijdje geleden maar dat heeft mij er niet van weerhouden toch nog even een “throwback” te doen naar deze prachtige expositie. 

Het duo noemt zichzelf ‘modekunstenaars’ en deze benaming kan ik niet anders dan beamen. Vaak zijn hun modeshows meer performances en kan hun werk gedragen worden maar, worden deze net zo graag tentoongesteld in musea.   

Viktor&Rolf ‘Bedtime Story’, ready-to-wear collectie uit 2005

Het duo Viktor&Rolf

Het duo bestaat uit Viktor Horsting en Rolf Snoeren. Zij leerden elkaar kennen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem. Na het afronden daarvan gingen ze samen naar Parijs om stage te gaan lopen bij bekende ontwerpers. Helaas ging dat niet zo makkelijk als dat zij gehoopt en gedacht hadden. 

Een foto van een groot deel van de tentoongestelde creaties tijdens de expositie;  ‘Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years’.

Ze schreven zich daarom in, om wat te doen te hebben, voor een wedstrijd waarvoor zij, als jonge ontwerpers, een mooie prijs konden winnen. En je voelt het al aankomen, zij wonnen deze prijs onder de naam Viktor&Rolf. Vanaf dat moment ontwierp het duo nog heel veel mooie creaties. 

Kunsthal – Viktor&Rolf

Omdat het modehuis van Viktor&Rolf 25 jaar bestond organiseerde de Kunsthal een grote overzichtstentoonstelling. Deze tentoonstelling, genaamd ‘Viktor&Rolf: Fashion Artists 25 Years’ toonde zo’n 60 verschillende werken tentoon en dat was fan-tas-tisch!

Een van de prachtige creaties van ontwerp duo Viktor&Rolf
Bijzondere creaties, collectie Action Dolls, 2017-2018

Daarnaast zagen wij de trouwjurk voor Prinses Mabel van Oranje-Nassau uit 2004. Aan deze jurk werkten zo’n 4 mensen ongeveer 600 uur. De gehele jurk is voorzien van om en nabij 250 strikken en kleinere strikjes. De sleep was 2,75 meter lang. Een waar spektakel om te zien.

Trouwjurk Prinses Mabel van Oranje-Nassau uit 2004

Mijn grote favorieten

Tuurlijk, alles wat je ziet is prachtig. Maar bij sommige stukken uit deze tentoonstelling stond ik even extra stil. Zo is de collectie ‘Wearable Art’, uit 2015-2016, een van mijn twee grote favorieten. Het lijkt er heel erg op alsof de modellen door een doek heen zijn gestapt. Vervolgens is dit schildersdoek om het model blijven hangen. De schilderijlijst is overigens ook kapot gegaan bij dit spektakel. Ik vond het de vertaling van ‘Wearable Art’ in ieder geval prachtig!

Wearable Art, haute couture collectie uit 2015-2016

Daarnaast keek ik mijn ogen uit bij de collectie Zen Garden uit 2013. De video van de show werd afgespeeld en daarnaast werden de stukken uit deze collectie tentoongesteld. 

De show speelde zich af in een soort Japanse tuin. Modellen kwamen oplopen in zwarte prachtige stukken en namen een plaats in. Alle modellen droegen zwarte stukken die erg op elkaar leken door het gebruik van dezelfde soort stof. 

Iedere keer liep het model een rondje en nam dan vervolgens daar plaats waar zij moest gaan staan, zitten of liggen. Vervolgens kwam Viktor en/of Rolf om de jurk aan te passen. Door de kleding aan te passen veranderden de modellen samen in een soort van rotsblokken. 

Het idee van de gehele show kwam voort uit het feit dat het duo nooit stil zit. Ze wilden vooral even stilstaan en genieten van waar ze zijn. Mindfulness stond centraal in deze show. 

Zen Garden2013, een reactie op de belangstelling voor mindfulness

Viktor&Rolf Kids Atelier en pop-up store

Wat echt onwijs leuk was, voor kids, was het Viktor&Rolf kids atelier. Kinderen (maar ook volwassenen) konden in het atelier zelf aan de slag met ontwerpen. Erg leuk opgezet! 

Kids Atelier Viktor&Rolf, Kunsthal Rotterdam

Vervolgens liep je nog even door de pop-up store richting de uitgang. Het was een ware snoepwinkel. Je kon in de pop-up shop onder andere een geur kopen en uiteraard ook het boek. 

Daarnaast was er nog een bijzonder item te koop, het behang. Het behang was ons al opgevallen, de wanden in de centrale zaal waren namelijk beplakt met schetsen van Viktor&Rolf. 

Het behang is overigens nu nog steeds te koop via behangwebshop.nl.

Het is helaas echt heel duur… maar wat zou ik hiermee toch graag een wand behangen in huis! 

Behang Viktor&Rolf, pop-up shop Kunsthal Rotterdam

Nadat ik deze foto’s weer heb gezien en deze blog geschreven heb krijg ik weer helemaal zin om naar het museum te gaan. Gelukkig kan ik deze gekke tijd nog terugblikken op meerdere, al eerder bezochte, exposities zoals bij De Pont. Hou daarvoor mijn blog in de gaten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.