Lobi Da Basi – Typhoon

Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, is geboren in 1984 en rapt al vanaf zijn 15e. Deze Nederlandse rapper/zanger, hij noemt zichzelf liever muzikant, heb ik voor het eerst mogen bewonderen op Pinkpop in 2015. Ik was in die tijd nog helemaal niet bekend met dit talent maar was na zijn optreden op Pinkpop weg van zijn energie en muziek. Deze man weet hoe hij een optreden moet geven!

Liefde voor muziek

Ik werd op Pinkpop verrast door de nummers van zijn album ‘Lobi Da Basi’. Zijn debuutalbum ‘Tussen licht en lucht’ uit 2007 had ik nog nooit beluisterd en ook de Fakkelbrigade was voor mij nog totaal onbekend terrein. Ondertussen heb ik mijn Lobi voor Typhoon vergroot en luister ik naast Lobi Da Basi naar meer albums en nummers van deze artiest.

Plaat van Typhoon
// Foto van Typhoon aan de binnenkant van de lp //

“Liefde. Voor jou. Omdat je mij en mijn vrienden hier op komt zoeken. Als je onze muziek kent, heb je al met ons meegereisd. Maar misschien kruisen onze wegen hier voor het eerst, en is dit het begin van onze gezamenlijke beleving. Hoe het ook zij; Lobi da Basi, we zijn er!” – Typhoon

Lobi Da Basi – Liefde is de baas!

Lobi Da Basi, van Typhoon zijn albums toch wel mijn lievelingsalbum, barst uit zijn voegen van liefde. Op deze hele plaat staat liefde centraal. Het doel voor Typhoon was om met dit album zijn muzikale ontwikkeling ten gehore te kunnen brengen. Het album is geïnspireerd op teksten die op huizen geschreven staan in het binnenland van Suriname. En daarnaast is Typhoon als muzikant en mens op zoek naar liefde. Muziek is liefde en liefde is muziek. Met dit album toont Typhoon aan dat liefde zit in alles, in mensen, de natuur en eigenlijk in alles om je heen. Er is een documentaire gemaakt over Typhoon door Herb Alfonso genaamd ‘Typhoon, Blues and Blessings’. Het is zeker een aanrader om deze, 58 minuten durende, documentaire eens te bekijken. In deze documentaire wordt je meegenomen in de reis die Typhoon, letterlijk en figuurlijk, heeft afgelegd naar het ontstaan van dit album.

Plaatjes draaien

In huis hebben wij een fijne crosley staan. Naast dat dit natuurlijk een leuke eyecatcher in het interieur is vind ik het heerlijk om plaatjes te draaien. Van meerdere artiesten hebben wij nu platen staan, denk bijvoorbeeld aan: Justin Timberlake, Izzy Bizzu, Diggy Dex en uiteraard Typhoon. De plaat Lobi Da Basi is al vaak gedraaid en dat doen wij ook nog steeds met, uiteraard, veel liefde!

LP Typhoon Lobi Da Basi
// Voorkant van de lp Lobi Da Basi //

Het Muziekgebouw

In 2017 heb ik nog een keer kunnen genieten van een liveoptreden van Typhoon. Hij stond met zijn theatervoorstelling ‘Moro Lobi’, Surinaams voor ‘meer liefde’, in het Muziekgebouw in Eindhoven. Typhoon gaf de theatervoorstelling vorm door terug te gaan naar de basis. Hij vertelde persoonlijke verhalen en gaf zijn verhalen vorm door zijn muziek. Uiteraard stond alles in het teken van nog meer liefde. Het was mooi om te zien dat Typhoon zich kwetsbaar opstelde op het podium. De theatershow was groots en intiem tegelijkertijd! Mooi om mee te maken.

Ik geniet iedere keer weer opnieuw van de muziek van Typhoon. Hij is echt een van de artiesten die thuis hoort op mijn “love-to-listen-list”. Wie daar nog meer op thuis horen? De jongens van de Jeugd van Tegenwoordig bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.