Wijnproeven bij Henri Bloem – Breda

Wat is er nu leuker dan op een luie zondagmiddag met een paar vrienden te genieten van verschillende wijnen? Een wijnproeverij waarbij je ook nog een uitleg krijgt en direct de wijntjes mee naar huis kunt nemen natuurlijk. Je kunt bij Henri Bloem, een wijnzaak aan de Ginnekenweg in Breda, regelmatig wijnen proeven. In de winkel, waar de wijnproeverij plaatsvindt, vind je wel meer dan 1000 wijnen. Ga dus zeker een keer langs om een lekker wijntje uit te kiezen.

De proeverij

Bij aankomst werden wij vriendelijk welkom geheten en mochten wij plaatsnemen aan de gedekte tafel. Op tafel stonden er mandjes brood en twee plateaus met verschillende kaasjes. Aan tafel zaten al andere mensen die zich op hadden gegeven voor de wijnproeverij. In totaal waren we uiteindelijk met 14 personen. Een gezellige club waarmee we in totaal 6 wijnen geproefd.

Wijnglazen tijdens de wijnproeverij

De proeverij werd gestart met een witte wijn, afkomstig uit Spanje, genaamd Castano Chardonnay Macabeo. Macabeo is de druif van de Cava. Het is in Spanje een belangrijke druivensoort welke gebruikt wordt voor het maken van witte wijn. Na deze wijn kregen wij de Follas Novas Albarino ingeschonken. Een heerlijke witte wijn gemaakt van de druif Albarino. Albarino is een druif welke afkomstig is uit een nat-gebied in het Noordwesten van Spanje. De laatste witte wijn, welke wij geproefd hebben was de José Pariente Verdejo.

Na de witte wijnen volgden er drie verschillende rode wijnen. Wij hebben Vina San Juan tinto, Tarimo Tinto en Albet I Noya Curios geproefd. Voor de chocoladeliefhebbers onder ons, de Tarimo Tinto is een wijn welke heerlijk is in combinatie met chocolade.

Rode wijn in een Henri Bloem wijnglas

Verder hebben wij nog kennis opgedaan omtrent het decanteren en karafferen van wijn.

Decanteren

Decanteren betekent dat je een oudere wijn overschenkt in een smalle karaf. De reden dat er een smalle karaf wordt gebruikt is omdat een oudere wijn kwetsbaar is voor het contact met zuurstof. Je kunt op deze manier ook het depot van de wijn scheiden. Vaak decanteer je de wijn net voordat je deze op gaat drinken.

Karafferen

Bij karafferen is het doel om een jongere wijn te laten beluchten. Doordat je de wijn laat beluchten kunnen de aroma’s van de wijn beter tot hun recht komen. Door de wijn over te schenken in een brede karaf komt er meer zuurstof bij.

Op het einde van de proeverij kregen wij nog een tip over de heerlijke dessertwijn Lotz. Deze wijn past perfect bij het yoghurtijs van de Albert Heijn met daaroverheen een beetje honing. Meer heb je niet nodig want de smaken van de wijn in combinatie met het ijs en de honing komen samen en zorgen voor ervoor dat het een heerlijk toetje is.

Verschillende soorten wijnen

Heb jij, door het lezen van deze blogpost, zin gekregen in het proeven van verschillende soorten wijnen? Ga dan zeker eens langs bij Henri Bloem en neem deel aan één van de proeverijen. Kies na de proeverij een heerlijk wijntje uit, uit de in totaal 1000 wijnen in de winkel. ik wens je alvast heel veel plezier en… Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.