Smakelijk Breda wees mij er, via een post op Facebook, op dat de restaurantweek in Breda weer van start zou gaan. Van 2 tot en met 11 maart zou de tweede editie van start gaan. Tijdens de restaurantweek kun je genieten van een 4-gangen diner voor maar €35 bij een van de culinairste restaurants van Breda. Er zijn zelfs restaurants die ervoor kiezen om enkel en alleen deel te nemen aan deze restaurantweek. Dat maakt deze restaurantweek in Breda natuurlijk extra bijzonder. Dit jaar werd ook het restaurant Zuyd toegevoegd aan de lijst van restaurants waaruit wij moesten kiezen. Het maken van de keuze was lastig omdat we uit meerdere pareltjes moesten kiezen. Omdat we al een keer bij Wijnbar Pinot waren gaan eten zijn we dit keer gegaan voor: Zuyd.
Gekozen voor: Zuyd
Het ondernemerspaar Stefan Dirkx en Wendy Dirkx-Michielsen openden in 2009, op 6 oktober, Restaurant Zuyd. Je vindt zuyd aan de Ginnekenweg in Breda Zuid waar onder andere ook het fijne restaurant Hemels en gezellige Café Noir gevestigd zijn. Naast verschillende eet- en drinkgelegenheden vind je aan de Ginnekenweg ook prachtige winkels. Vooral de luxere merken zitten hier gevestigd. Sommige noemen de Ginnekenweg ook wel de PC Hooftstraat van Breda.
Wij werden in het restaurant vriendelijk ontvangen door het personeel. Mijn vriend nam plaats op de opvallende, 8 meter lange, zilveren bank. In totaal kunnen er om en nabij 48 personen dineren. Aan de muren in Zuyd hangen geweien in verschillende kleuren, vormen en materialen. Op onze tafel vonden we het menu voor deze avond. Na het zien van de menukaart liep het water ons al in de mond. Met een bob-arrangement naast het 4-gangen diner moet het deze avond helemaal goed komen.
Het menu
Op onze tafel werden crackers van tapioca zwarte en witte sesam, met een heerlijke pindadip, weggezet. We bestelden ondertussen alvast een fles water. Na gesnoept te hebben van de crackers werden wij aan tafel verrast door iemand uit de keuken. Hij bracht een sigarendoos mee waarin twee “sigaren” lagen en je in de hoek van de doos nog een kooltje zag na smeulen. De sigaren waren gecombineerd met ‘as’ van witte sesam, aardappel en waren gevuld met paddenstoel. Ook verkregen we een tulbandcake van olijven en maanzaad. Het cakeje was versierd met witte chocolade en amandel. De laatste amuse werd geserveerd in een grote ronde houten schaal gevuld met chiazaad. In het chiazaad lagen twee roze mini macarons van rozen en rode biet. Na deze verschillende amuses volgde het voorgerecht.
Het voorgerecht
Het voorgerecht bestond uit een garnaal in een krokant jasje met daarbij verschillende vormen van wortel. Wij hebben echt genoten van het voorgerecht.
Het tussengerecht
Na het voorgerecht volgde er een tussengerecht. Het tussengerecht bestond uit gevulde pasta met knolselderij. De knolselderij was op verschillende manieren bereidt. Van het tussengerecht gingen we door naar het hoofdgerecht.
Het hoofdgerecht
Het hoofdgerecht bestond uit twee stukjes kalfsvlees en verschillende smaken van groenten. Het eten was zo heerlijk maar mijn buik zat ondertussen al behoorlijk vol.
Het pre-dessert
Na alle amuses, het voor-, tussen- en hoofdgerecht kwam het pre-dessert op tafel. Het pre-dessert bestond uit een zoete corndog welke gevuld was met vanille custard. De corndog kon gedipt worden in een dip van witte chocolade, avocado en citrus. Dit was zo heerlijk zoet na de, meer, hartige gerechten.
Het dessert
Na het pre-dessert kon ik vervolgens geen eten meer kwijt in mijn buik. Helaas heb ik het dessert over moeten slaan maar ik kreeg daarvoor in de plaats een heerlijke kop thee. Bij de thee kreeg ik alsnog heerlijke zoetigheden voor mijn neus. Deze kon ik echt niet weerstaan. Mijn vriend had nog wel een klein gaatje en ging wel voor het dessert. Het dessert bestond voornamelijk uit smaken van peer en chocolade.
Ieder gerecht was een plaatje, een klein kunstwerkje op het bord. Het was soms zelfs eigenlijk te mooi om op te eten. En bij ieder gerecht werd er uiteraard ook een heerlijke wijn geserveerd.
Het bob-arrangement
Ik moet toegeven, ik drink graag wijn maar ik ben geen échte kenner. Het was daarom lastig om naast alle gerechten ook te onthouden welke wijnen er geschonken werden. Dit is dus, doordat we te druk waren met genieten, niet gelukt. Het enige wat ik nog een beetje onthouden heb is dat we tijdens het dessert een dessertwijn kregen uit Lissabon. De reden dat ik dit onthouden heb is omdat wij ook nog een leuke tip kregen om in Lissabon een Pastéis de Belém te proeven. Pastéis de Belém is een klein taartje, redelijk simpel, maar komt uit Lissabon en moeten wij volgens het personeel van Zuyd zeker proeven.
Wij hebben een heerlijke avond gehad in Zuyd. Het is zeer zeker de moeite waard dit restaurant te bezoeken en te genieten van heerlijke gerechten en bijpassende wijnen. Wij hebben er in ieder geval weer een favoriet bij. Vind je het leuk om bijvoorbeeld ook de Aziatische keuken te leren kennen? Ga dan eten bij The Tiger Club en Breda. The Tiger Club is een heel ander soort restaurant in Breda maar ook een échte aanrader.
[…] Benieuwd waar je nog meer heerlijk kunt eten in Breda, vergelijkbaar met restaurant Chocolat, bekijk dan eens mijn blog over restaurant Zuyd. […]